Понеделник, 27 Май 2024
Туризъм Печат Е-поща
Община Пещера - Инфо Пещера
Съдържание
Туризъм
Антропогенни ресурси
Архитектурни обекти
Църкви и параклиси
Музеи
Пътна мрежа и достъп
Здравно обслужване
Пещери
Резервати
Хотели
Всички страници

Едно малко кътче от земният рай наречен България е община Пещера, простираща се от изток на запад в полите на Родопите на надморска височина от 450 до 1350 метра. В този загадъчен край безспорно ви очакват загадъчни преживявания. Общината граничи на север и северозапад с община Пазарджик, на запад – с община Ракитово, на юг и югозапад – с община Батак, на изток – с община Брацигово. Разстоянието до София е 140 км, а до Пловдив – 45 км.

На територията й уникално са се съчетали климат, природните феномени, географското разположение, животинските видове, историческото наследство и природните забележителности.

Условията и климата на община Пещера са изключително благоприятни за климатолечение, възстановяване, зимни спортове, екотуризъм, лов и риболов, спелеология.

Да дойдете в магическата планина и да се отдадете на изкушението!

Това е вашият избор!


Антропогенни ресурси

В културните пластове в околностите на Пещера са намерени остатъци от хилядолетна култура: кюпове, саркофази, фрагменти от керамика, строителни материали, монети, накити, култови предмети, пътища, мостове, крепости и др. Правени са проучвания и разкопки на няколко обекта:

Крепостта “Св. Петка”- разположена на едноименен хълм.

Селищна могила “Банята”- намираща се на 1,5 км. западно от с. К. Димитриево в община Пещера.

Тракийските крепости: “Киево кале”, “Перун”, “Тъмбра”, “Св. Никола”, “Гагово дере” в района на Пещера са разкрити за проучване през 1973г.

Интерес представляват намерените и проучени находки в пещера “Снежанка”. В една от залите са разкрити археологически останки от живота на тракийското племе беси - бронзова игла, глинени съдове, съдове за вода украсени с врязани линии, датирани от бронзовата епоха.


Архитектурни обекти

В града ни има 40 архитектурни обекта, обявени от НИПКИ и Министерството на културата за архитектурни паметници с местно значение.
През 2002г., храма “Св. Димитър” - строен в периода от 1825г. до 1831г. е утвърден за архитектурен паметник на културата от национално значение - признание за Пещерската архитектурно-строителна школа.

Забележителен архитектурен, възрожденски паметник е и Часовниковата кула построена между 1650 и 1710г. Тя е втората по възраст в България, след кулата на “Сахат тепе” в Пловдив и построяването й е свързано с нуждите на еснафа и необходимостта от отчитане времето на занаятчийските и търговски заведения.


Църкви и параклиси

Далеч, назад в древността, при възникване на селището, то се състои от десет махали, възникнали около езическите оброчища, станали след покръстването на траките през 196г. християнски параклиси. Това са: ”Св. Марена”, “Св. Атанас”, “Св. Неделя”, “Св. Никола”, “Св. Спас”, “Св. Димитър”, “Св. Петка”, “Св. Варвара”, “Св. Георги”, “Св. Елена и Константин”. Те обслужват и славяни и българи, за да достигнат до наши дни. Подлагани са на разрушения и пожари от поробители, за да бъдат възстановени по-късно.

Във Възрожденска Пещера издигат ръст църквите: “Св. Петка”- изградена около 1710г., според намерения от Ст. Захариев антимис, изгорял при пожара на църквата през 1902г. и възстановена след това; “Св. Димитър”- строена на мястото на малка дървена църква в периода 1825-1831г.; Храмът “Св. Богородица” строен през 1864-1865г.

През последните години благодарение на грижите на Общината и църковните настоятелства в енориите на отделните църкви се разгръща дарителството на граждани, бизнесмени и фирми. Със събраните средства са отремонтирани параклисите: “Св. Георги”/1999г./, “Св. Спас” /1999г./, “Св. Елена и Константин”, “Св. Илия”, “Св. Варвара” /2000г./, и “Св. Неделя” /2002г./
В града има две джамии.


Музеи

Общински исторически музей основан на 22.06.1969г. със статут на музейна сбирка. Експозицията е разположена в пет зали – археология, възраждане, националноосвободително движение и нова история. С пет свои уникални предмета от праисторията музеят взе участие в изложбата "Златна Тракия" в Брюксел, открита на 03.03.2002г., с което Пещера намира своето място в културната история на Европа.

Музейна сбирка е открита и функционира и в с. Радилово. Тя отразява историята на селото и неговото активно участие в Априлското въстание /1876г./.

 


Пътна мрежа и достъп

Състоянието на пътищата и пътната маркировка на територията на общината се поддържат целогодишно в много добро състояние. Достъпността на селищата се осигурява от редовни автобусни линии от Пазарджик, София, Пловдив и съседни общини, а на Пещера – и с влак от Пловдив.


Здравно обслужване

В общинския център функционират многопрофилна болница за активно лечение, спешна медицинска помощ, три медицински центъра, частни стоматологични кабинети.

Голям е броят на пещерите в района на гр. Пещера, но най-голям интерес предизвикват сред посетителите, туристите и изследователите "Снежанка" и "Юбилейна".


Пещери

Пещера "Снежанка" е наречена подземен дворец и е една от седемте най-големи благоустроени пещери в България. Открита е на 3 януари 1961г. Кръстникът е професор Алекси Петров от БАН, дал името и на основание фигурите напомнящи вълшебната приказка и снежнобяла красота на залите. Тя е дълга 220 м и заема площ 3130 кв.м. и има над 600 000 сталактити.

Намира се на 5 км. югозападно от гр. Пещера в местността Лилова скала на левия бряг на Новомахаленска река, на 380 м. над речното легло. Има няколко чудно красиви зали: Зала на гълъбите, Зала на китайските фенери, Голямата зала, Каменната гора. Включена е в 100-те национални туристически обекти на страната. По своята пищност и красота в туристическата анкета е поставена сред 4-те чудесни български пещери -" Магурата", "Леденика" и "Съева дупка". През 1979г. е обявена за природна забележителност годишно посещавана от около 10 000 души.

Пещера"Юбилейна" се намира на 600 м. надморска височина. Дължината й е около 1000 м. Открита е на 12 февруари 1974г. Веднага е затворена с врата и е запазена. Има разнообразни образувания. Няма пещерна форма на подземния карст, която да липсва в тази пещера. По думите на бившия председател на Българската федерация по пещерно дело тази пещера е училище по спелеология.

Откритите находки дават основание на изследователите да заключат, че "Човекът от бронзовата епоха е познавал "Снежанка" и "Юбилейна" и в тях е търсил подслон, сигурност и вода".


Резервати

Резерват “Купена”

Обявен през 1961г. за биосферен, със световно значение, намиращ се под закрилата на ЮНЕСКО. В него има дендрариум за производство на фиданки от различни дървесни видове - сребрист смърч, секвоя, различни видове ели, златен кипарис, метасеквоя, американски ясен, около 10 вида защитени птици и др.

 

Резерват “Сокола”

Обявен през 1973г. и обхваща площ от 127.2 хектара. Намира се на 8 км. западно от Пещера и на юг от летовището “Св. Константин”. В него също има много дървесни видове и растения. Богат е на разнообразен дивеч. От “Соколската скала”, намираща се в резервата се вижда като на длан град Пещера, а при хубаво време погледа стига до античния Пловдив.

 


Хотели в гр.Пещера

 

Хотел Домейн Пещера

Пещера, ул. Михаил Такев 177 Е

За резервация    +359 - (0)895 / 525626     +359 - (0)895 / 525627

e-mail:  Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Описание

Хотел Домейн Пещера, Пещера разполага с леглова база от 35 места.

Хотелът се намира в полите на Родопите, в красива местност извън града. Разполага с 14 единични и двойни стаи на цена 64 лв. и 91 лв. за нощувка, две студиа с капацитет 2 места на цена 100 лв. и един апартамент за 119 лв за нощувка. На разположение е и оборудвана конферентна зала с мултимедия и капацитет 60 места. Заплаща се 75 лв - до 3 часа и 150 лв. за цял ден. Всички стаи са с изглед към лятната градина и открит басейн, оборудван с шезлонги и чадъри. Предлагат се стаи за почивка: 2 часа - 28 лв, 4 часа - 37 лв. СПА центърът разполага с джакузи, сауна и парна баня, които са включени в цената на нощувката. Включени са също и туристическа такса и закуска.

Екстри

Хотел Домейн Пещера, Пещера Ви предлага следните удобства:

открит басейн, паркинг, ресторант, охрана, сауна, сейф, джакузи, рум сервиз, конферентна зала, студио за масаж, парна баня, кафене, телевизор, кухня, кабелна тв, сателитна тв, климатик, отопление, хладилник, телефон, интернет, баня/тоалетна, тераса, изглед, вана, ютия, сешоар, пране, плащане с карта, хим. чистене, лятна градина, бар-басейн

 

Комплекс  “HEAT”

Гр.Пещера, ул.Михаил Такев № 56

За резервации

Моб.   + 359 888 334333

Моб.   + 359 836 626267

Моб.   + 359 896 626264

Ст.тел. + 359 350 6 55 55

Факс     + 359 350 6 29 29

Ст.тел. + 350 34 91 88 75

В подножието на Родопа планина,  на 120 км. От София и 45 км. от Пловдив, в закътания град Пещера се намира новия хотелски комплекс “HEAT”, включващ  денс клуб, лоби бар, ресторант, хотел, лятна градина, спа център.

Комплекса е разположен в самия център на град Пещера.

Впечатлява с отличното си обслужване и лукс, гарантира приятни емоции в елегантна обстановка.

 

Хотел “НАГИ”

Фирма Наги Транс-град Пещера се занимава с международен транспорт и туризъм.

Хотел Наги има 16 стаи, собствен паркинг и ресторант.Всички стаи са с TV и климатици.Хотела се посещава от гости от различни страни.

Заповядайте при нас-ние се грижим за вашата почивка.

адрес: Пещера, ул. М.Такев 168

телефон:   0350 64051

 

Мотел “Синия кайнак”
Адрес: гр. Пещера, ул. “Михаил Такев” № 149, телефон за контакт: 0886 847 371
Категория: 2 звезда
Стаи: 2 единични и 6 двойни
Ресторант с разнообразни местни специалитети.
Собствен транспорт за организирани излети и походи.

Към момента в гр. Пещера има 60 категоризирани туристически обекти. Преобладаващ е броят на малките заведения тип кафе-аперитив, има четири ресторанта и една пицария. Едно от най-атрактивните места в града е комплекс “Нептун” – ресторант със 100 места, открит коктейл-бар, 2 открити охраняеми плувни басейна (1 детски) и курсове по плуване.

 

Хотели на летовище "Св.Константин"

Хотел ”ДАФ ТРАНС” - лицензирано ресторантьорство и хотелиерство, качествено обслужване.
Обща информация:
Категория - 2 звезди, целогодишен
Отопление- локално парно отопление
Леглова база- 9 стаи с 1,2 и 3 легла /телевизор и хладилник/
5 апартамента
3 мезонет
Ресторант- 40 места
Бистро - 25 места
Паркинг - 20 места
За доброто настроение на гостите, хотелът предлага възможността за собствени кулинарни изяви с оборудвано барбекю в непосредствена близост до хотела.
Само за гостите на хотела е и модерно оборудваната фитнес зала и сауна.
Телефон за резервации: 0350/ 6 41 74, 6 57 85


Хотелски комплекс “Вили”
Кафе-аперитив, ресторант, хотелска база
Телефон: 0350/ 6 37 54, 048871991, 0887575025

Хижа “Румен” към туристическо дружество “Купена” разполага с пет модерно обзаведени бунгала със самостоятелен санитарен възел. Всяко бунгало разполага с четири легла.

 


ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН
035062216
0893532069